Få vet om att du har laglig rätt att begära begravning av kyrkan i minneslund oavsett vilken vecka missfallet skett i.
Jag har faktakollat Begravningslagen med både jurist och Begravningsbyråernas Sveriges Begravningsbyråers Förbund. Sen kollade jag Svenska Kyrkans Biskopsbrev med deras kansli och läste de flesta landstings riktlinjer för hantering av tidiga missfall. (brasklapp för att nya regler/tolkningar kan ske)Svaret blev på alla ställen att veckan missfallet sker inte spelar någon roll för begravningsrätten. Det ger vården ytterst sällan någon information om och många präster har också usel koll.
Mer info under checklistan.
Steg för steg-lista för att begrava foster efter missfall:
Vid missfall hemma, ta dig in till vården, oftast gynakuten.
Askan kommer i låda, du behöver inte köpa urna för minneslund.
Ta med fostret. Begär intyg på missfallet. Begär separat kremering.
Vid missfall på sjukhus: Var supertydlig med att du önskar begrava och vill ha separat omhändertagande.
Begär intyg även här.
Fostret kremeras separat på begäran och förs till närmsta minneslund, här kan du och prästen komma överens om att välja annat ställe om du vill.
Enklast kan vara att vid besöket på gynakuten begära att få träffa sjukhusprästen och låta hen sköta det praktiska.
Annars får du fylla i blanketterna själv, de är enkla.
Praktiska beslut kring begravningen behöver inte fattas samma dag.
Någon begravningsbyrå behövs inte, de kostar mycket pengar för saker du eller prästen lika gärna kan ordna.
Fundera hur du vill ha det i lugn och ro, låt det ta sina dagar.
Gravplats ges efter v 22, innan det är det minneslund som erbjuds.
Hitta lite fin musik att spela. Även om det bara är föräldrarna och en präst under ceremonin (om ni bjuder in folk, var beredd på ev negativa reaktioner då det här är förvånansvärt kontroversiellt, be bara dem ni litar på) kan den göras stämningsfull och värdig.
Det går också att ordna ickereligiösa ceremonier.
Bemötandet i vården är tyvärr ofta mycket dåligt vad det gäller önskemål om att begrava barn efter tidiga missfall. Du har rätten på din sida och ska inte skammas för ditt val att behandla ditt barn som en människa med rätt till ett värdigt omhändertagande.
Räkna inte med att få hjälp eller information på deras eget bevåg.
De flesta sjukhus har rutinen att samla in fostren(även tidiga missfall), samkremera och strö i minneslund, men det informeras föräldrarna sällan om. Du kan alltid begära separat kremering.
IVO har kritiserat informationsbristerna, t.ex https://www.vardfokus.se/tidningen/2012/nr-5-2012-5/erbjods-inte-att-begrava-efter-missfall/
Kyrkan har haft mycket godtyckliga ideer och bemötande vid begravningsförfrågan efter missfall beroende på vem som tillfrågas.
Hänvisa till behov till senaste Biskopsbrevet, det gäller iof frivilliga aborter, men är lika tillämpligt vid missfall, svårt för dem att motivera att missfallsdrabbade ska ha sämre stöd än de som gjort abort. I biskopsbrevet från 2006 kan man läsa följande:
”
Frågan om aborterade fosters begravning hör till själavården och måste därför omges med stor frihet. Att ta avsked av aborterade foster är en pastoral akt och bör inte vara en offentlig gudstjänst. Hur man än väljer att gestalta en sådan begravningsakt är det omsorgen om föräldrarna som skall vara vägledande. Detta är en ytterst känslig situation och alla riter måste stämma överens med föräldrarnas uttryckliga önskemål. .”
Frågan om aborterade fosters begravning hör till själavården och måste därför omges med stor frihet. Att ta avsked av aborterade foster är en pastoral akt och bör inte vara en offentlig gudstjänst. Hur man än väljer att gestalta en sådan begravningsakt är det omsorgen om föräldrarna som skall vara vägledande. Detta är en ytterst känslig situation och alla riter måste stämma överens med föräldrarnas uttryckliga önskemål. .”
https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1089071
Enligt mina utfrågade ang. begravningslagen kan du hävda din rätt att få ditt barn begravt oavsett vecka missfallet skett i, men det sker i minneslund före vecka 22.
Det är kostnadsfritt om du ordnar pappersarbetet själv (mycket enkelt).
Man kan också gravsätta i ev familjegrav, det verkar vara upp till respektive präst att godkänna.
Folkbokföringen på Skatteverket blir bara inblandad i sena missfall, efter v 22 eller tidigare om livstecken visats efter födseln, så det behöver du inte bry dig om alls.
Spädbarnsfonden har mycket praktisk info för sena missfall/dödfödda barn som är nyttig även för de med tidiga missfall.
https://www.spadbarnsfonden.se/mist-barn/praktisk-information/
Kommentarer
Skicka en kommentar